Locatie Fundament

'Landkunst: Dal van de kleine Beerze' 2019-2020
Het Fundament

“De stroom hoeft niet de onze te zijn; het water hoeft niet het onze te zijn. Het anonieme water kent al mijn geheimen. En dezelfde herinnering komt uit elke bron boven.” Gaston Bachelard

Vanuit de landcoöperatie “Dal van de Kleine Beerze” is een inspirerend project ontstaan waarin er met open blik naar het landschap wordt gekeken. Het landschap, gelegen bij Vessem, wacht een grote transformatie. De rivier gaat weer meanderen, de natuur krijgt meer ruimte en er is meer aandacht voor het landschap. Als onderdeel van een kunstroute ontwikkel ik een kunstwerk onder de werktitel ‘Het Fundament’. Het Fundament is geïnspireerd op hoe het gebied zich heeft ontwikkeld door de aanwezigheid van de mens. De rivier ‘de Beerze’ die door dit gebied stroomt is door de jaren heen door intensieve landbouw steeds verder gekaderd. Nu zal de rivier her-meanderen in de oorspronkelijke vorm.

Het Fundament is gevormd in twee fasen. De eerste fase was een workshop gegeven in Vessem in 2019. Aan deze workshop deden mensen met verschillende belangen voor het gebied mee, bijvoorbeeld een biologische boer, een wethouder, bewoners, etcetera. De workshop ‘een denkend landschap’ focuste zich op de vraag hoe een landschap zich vormt. Wat als we dit herscheppen, wat hoorde erin thuis? Wat als je deze vragen stelt vanuit de natuur zelf? De uitkomst van de workshop is een gravure die deel uitmaakt van het kunstwerk. Als een vastlegging van de herinnering aan de huidige visie op het landschap.

In de tweede fase ontwikkelde ik een object waarvan ik denk dat het recht doet aan de transformatie die het gebied ondergaat, maar ook aan de herinneringen aan hoe het landschap zich ontwikkelde. Dit object wordt vervaardigd in roestvrijstaal en cortenstaal. De onthulling van het object en de opening van de kunstroute zal plaatsvinden in juli 2020.

Lees meer over de landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze
Schetsvoorstel "Fundament"
Het object geeft zowel het heden als het verleden weer. Geometrisch en geabstraheerd. Mogelijk is het een suggestie van een kaart. Opgevouwen en weer uitgestreken. Symboliek voor het meanderen van het landschap. De vouwen in de kaart zijn een symbiose tussen de oude en de nieuwe loop van de Beerze. Via die lijnen stroomt het regenwater op het cortenstaal wat symbolisch refereert aan het ijzer in de grond.
Workshop, beelden door Anne-Marie Holthausen, LocusHaus